Területfejlesztési tervek – koncepció – 2015

Az 1972-ig Lovashoz, majd azt követően Alsóörs közigazgatási területéhez tartozó un. Szerdahelyi dűlő a befolyók hordalékkúpján létesült félkör alakú partszakasz, mely a Balaton legnagyobb, egybefüggő fejlesztési területe a  mintegy 50 ha kiterjedésével. A fejlesztési terület (18 ha) 995/4 hrsz. és a szomszédos, már engedélyes kikötő (7- 10ha) terület hatalmas kiterjedése lehetőséget ad, egymástól gyökeresen eltérő funkciók megvalósítására.

A koncepció négy fő funkcióra épít, így tervek szerint kialakításra kerülhet:

 • Luxuskemping a 21. századi igények szerint, magas szolgáltatási színvonalon, folyamatosan növekvő mobilházi kínálattal (8 ha)
 • A mediterrán kikötő projekt társaságunk általi megvásárlása esetén 200 férőhelyes külső medencés kikötő, melyben elvehetetlen panorámájú úszó mobilház kínálat is kialakításra kerülhet (3 ha). Amennyiben a megvásárlásra nem kerül sor, a kemping területén tervez a fejlesztő kialakítani vitorlás centrumot (Yacht Club), elsősorban a meglévő katamarános, és kishajós közönségre építve.
 • Luxus apartman fejlesztés (4+4 ha), ahol a mintegy 3 ha kiterjedésű belső kettős öbölrendszer és a köré telepített épületegyüttes a Balatonon egyedülálló yacht club megteremtését célozza
 • A jelenlegi elő és utószezonban szervezett fesztiváloknak helyt adó rendezvényközpont, mely a rendezvények zárt térbe telepítésével, és zajvédő dombok alkalmazásával a zajhatást minimalizálja. Kiemelkedve a területből kiváló átlátást biztosít, a tervezett színházi, gasztro, és borkultúra események kimagasló kulturális programot

A multifunkciós területfejlesztés szintetizálni kívánja az Önkormányzati és beruházói célokat. A különböző funkciók egymás mellé helyezésével, és a szinergikus hatások kihasználásával egyedülálló, és hosszú távon fenntartható nagy léptékű fejlesztésre törekszik, a tájba illeszkedés és vonatkozó előírások (rendezési terv előírásai) megtartásával, a tóterhelés minimalizálásával, a megújuló energiaforrások maximális kihasználásával.

A területfejlesztési koncepció funkcionális területei:

 • O – Külső kikötő
 • A – Parti villák
 • B – Vízközeli kikötő apartmanok + főtér
 • C – Apartmanok
 • D – Rendezvénysátor 2×1200 + 500 nm
 • E – Apartman parkolók
 • F – Rendezvény parkolók
 • G – Nagyszínpad aréna
 • H – Bor & gasztronómia rendezvénytér, 20 pince
 • I – Platán sorházak
 • J – Pelso Camping Apartmanok
 • K – Mobilházak
 • L – Lakókocsi & sátor parcellák –vízközeli
 • P – Lakókocsis parcellák árnyékos/parkosított (palóznaki rész)
 • R – Étteremsor (külső)
 • S – Strand
 • X – Sportpályák, melegvizes strand
 • M – Horgász/napozó stégek

O – Külső kikötő

Megépítésre kerül egy 175 férőhelyes korszerű külső medencés kikötő, mely a keleti medence központjában Balatonaliga, Siófok, Balatonfüred és Tihanytól egyenlő távolságra változatos, optimális és biztos indulási és érkezési helyszín minden szélviszony esetén a vitorlázás szerelmeseinek.

A – Parti villák

Megépítésre kerül közel 50 luxus parti villaépület, mely önálló belső kikötővel, parkosított környezettel és számtalan központi szolgáltatással (étterem, mosoda, takarítás, gyerekmegőrző, rendezvényszervezés) várja  lakóit.  Az angolszász club rendszerben működő fejlesztés újszerű kikötő elrendezésével, kreatív építészeti munkájával, megalkuvást nem ismerő minőségével egyedülálló terméket kínál a közép európai luxus piacán. A kialakítás törekszik a maximális privát tér megteremtésére, ugyanakkor a fesztivál központ közelsége utolérhetetlen gasztronómiai és kulturális választékot biztosít a nyüzsgésre vágyóknak is.

B – Vízközeli kikötő apartmanok + főtér

A központi főtér köré rendeződve a megépülő mintegy 5000 nm közösségi tér a városrész központja. Az itt létesülő területek wellness központ, kondicionáló terem, étterem, kávézó, üzletsor, és egyéb szórakoztató szolgáltatásoknak kíván területet biztosítani. A 4000 nm-es főtér mintegy +3m-es szintje kilátást biztosít a belső tóra, valamint a Balatonra.

A közösségi területek felett kap helyet a mintegy 6000nm apartman terület, mely kikötői közelsége révén a külső kikötő használói között számíthat a legnagyobb érdeklődésre. Az épületek tájolása révén a tulajdonosok közvetlen, és utolérhetetlen tihanyi panorámában, valamint a lenyugvó nap sugaraiban gyönyörködhetnek minden nap.

C – Apartmanok

A II. ütemben megépítésre kerülő apartmanok célja a költséghatékony és pénztárcabarát termék megjelenítése a választékban. A tulajdonosok a városrész közvetlen közelében egy ragyogó szolgáltatáshalmazzal rendelkező fejlesztés határán optimális ár/érték arányú tulajdont szerezhetnek. A fesztiválközpont eseménynaptára, az élvezetes panoráma, a strand, éttermek és a sportlétesítmények közelsége teszi vonzóvá ezen épületeket.

D – Rendezvénysátor 2×1200 + 500 nm

Állandó infrastruktúra fejlesztési koncepciónk keretében valós igényt látunk a rossz idő esetén is használható, a környék lakói számára is elfogadható zajszintű multifunkcionális (sportesemény, zenei fesztivál, kiállítás, falunapok) és flexibilis (2 részre szeparálható) rendezvénysátor létesítésére.

E – Apartman parkolók

440 férőhelyes központi parkoló, mely rekultívált, földel takart megjelenésével biztosítja a maximális tájba illeszkedést, és parkosított megjelenést.

F – Rendezvény parkolók

240 férőhelyes központi parkoló, mely rekultívált, földel takart megjelenésével biztosítja a maximális tájba illeszkedést, és parkosított megjelenést.

G – Nagyszínpad aréna

Állandó infrastruktúra fejlesztési koncepciónk keretében valós igényt látunk egy „B” típusú nagyszínpad telepítésére, mely nagyobb zenei események megrendezését teszi lehetővé (Jazz fesztivál, táncesemények, LGT koncert).  A színpad előtti nézőteret körbeölelő zajvédő dombok a többi funkció zavartalan élvezetét, és a nézők kényelmét egyaránt szolgálják. A dombok belső felén lelátó, kertmozi, nyári színpad létesíthető. A dombok mintegy + 6m-es magasságából csodálatos kilátásban gyönyörködhetnek az itt létesülő kilátó vendégei.

H – Bor & gasztronómia rendezvénytér, 20 pince

A zajvédő dombok külső felén terveink szerint 20db egyenként 230nm-es borospince létesül. A pincék előtti két, egyenként 50x80m-es tér gasztronómiai események megrendezésének színtere.

I – Platán sorházak

A III. ütemben létesülő fejlesztés a meglévő értékes faállomány adottságait kihasználva teremt közvetlen kertkapcsolatos sorházi apartmanokat a kemping strandjának közvetlen közelében.

J – Pelso Camping Apartmanok

A III. ütemben létesülő fejlesztés – az egész tervezést meghatározó – a hely szellemének „genius loci”-nak leginkább megfelelő zóna. Az ún. falusi oldalhatáros beépítés hagyományos megjelenést, és közvetlen kertkapcsolatos apartmanokat teremt a kemping strandjának közvetlen közelében.

K – Mobilházak

A modern kempingélet leginkább kedvelt termékéből, az egyedi konyhával, fürdőszobával, terasszal rendelkező mobil házakból a kemping kapacitását 170 házra kívánjuk emelni.

L – Lakókocsi & sátor parcellák –vízközeli

Megőrizve a kialakult parcellakiosztást, ezen területek lehetőséget biztosítanak saját lakókocsival rendelkező  vendégek elhelyezésére akár rövidebb távra, akár egész szezonra éves bérlet esetén.

P – Lakókocsis parcellák árnyékos/parkosított (palóznaki rész)

Megőrizve a kialakult parcellakiosztást, ezen területek lehetőséget biztosítanak saját lakókocsival rendelkező  vendégek elhelyezésére akár rövidebb távra, akár egész szezonra éves bérlet esetén.

R – Étteremsor (külső)

Megőrizve a kialakult funkciót, célunk az éttermi szolgáltatások fejlesztése, a terület fejlődésével párhuzamosan, együttműködve az üzemeltetőkkel.

S – Strand

A mintegy 300m hosszan elnyúló, több mint egy hektáros strandi terület a főszezoni pihenés alapja. Célunk a strand fejlesztése a mindenkori igényeknek megfelelően, strandröplapda, csúszda, medence, vízi vidámpark, büfé, vizesblokk felújítása.

X – Sportpályák

Alsóörs város Önkormányzatával együttműködésben a közösen tulajdonolt területen célunk a sport szerelmesei igényének megfelelő fejlesztéssorozat megvalósítása. Terveink szerint megvalósul a gyalogos túrasport, kerékpáros túra, kajak túra, vitorlás sport túraközpontja, hostel jellegű szállás, oktatási központ, szerviz és kölcsönző. A területen kapna helyet 4 db teniszpálya, 4db kispályás foci valamint kézilabda/kosárpálya megfelelő mobil lelátókkal.  Megfelelő pályázati források esetén igényt, és lehetőséget látunk, egy solar-fűtésű melegvizes strand, és uszoda fejlesztésére.

M – Horgász/napozó stégek

A kemping előtt húzódó vízterületen terveink szerint 20 kisebb és egy nagyobb stég, úgynevezett vízi állás létesítését tervezzük. Az így kialakuló infrastruktúra a horgászcsónak kölcsönzéssel kiegészítve a balatoni horgászturizmust hivatott elősegíteni, melyre napjainkban egyre nagyobb az igény a külföldi horgászok körében. A vízi állások a   nyári

„kapástalan” időben a teljes nyugalomban napozni vágyók számára jelenthetnek vonzerőt.

Pelso Camping fejlesztési terv

A jelenlegi kemping terület fejlesztésre szorul. A fejlesztések egy része a jelenlegi amortizált épületállomány felújítását, részben az elkerült mobilházak pótlását jelentik, mely a jelenlegi bevételi szintek fenntartásához elengedhetetlenek. A beruházások más része kapacitás és szolgáltatás bővítését jelentik a jelenlegi szinthez képest, melyek a jövőbeni forgalombővülésen keresztül térülhetnek meg.

A terület 2015-ig érvényes bérleti szerződéssel bírt, mely alapján az üzemeltető a Balatontourist Kft volt. A jövő teljesítményének lehetőségei a stratégián, az akcióterveken, a helyes árazáson, a hatékony működésen, a megfelelő fejlesztéseken, és a „termék” fogyasztókhoz való eljuttatásán múlik. Elsődleges cél a fejlesztési forráslehetőségek kihasználása, a szezon érdemi hosszabbítása, és a 100.000 vendégéjszaka elérése. A jelenleg ismert adatok alapján mintegy 700-900 millió forint beruházásával elérhető cél a 100.000 vendégéjszaka. Információink szerint a jelenlegi teljesítményt jelentősen meghaladó, így bizonyosan nagy kihívást jelentő terv a 400 millió forint árbevétel, és 150 millió forint üzemi eredmény elérése.

Jelentősebb beruházás és kapacitás-bővítés (+120 db mobilház), valamint megfelelő működés esetén még ennél is komolyabb értékesítési tervekkel lehet számolni.

A célul kitűzött 100.000 vendégéjszaka elérését az alábbi fejlesztések együttes hatása, valamint az érintett és érdekelt egyesületek, hatóságok, halászati felügyeletek, és civil csoportok munkába történő bevonása jelenti

 • Strandfejlesztés
 • Vizesblokkok felújítása
 • Központi fedett animációs tér létesítése
 • Parcella kapacitásbővítés
 • Mobilház kínálat bővítése
 • Szolgáltatás bővítés
 • Aktív online marketing
 • A szolgáltatások informatikai támogatása (applikáció)