Balaton és turizmus

A Balaton térsége Budapest után Magyarország második legjelentősebb turisztikai területe. Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű édesvízi tava, a Balaton, méltán tekinthető Magyarország nemzeti kincsének. A Balaton minden évszakban várja a látogatókat. A nyári hónapokban főként a vízpart szerelmeseit várják, a gyógy-és wellness szállodák egész évben nyitva állnak vendégeik előtt, az aktív sportolást kedvelők (kerékpár, túra, vitorlázás) pedig kora tavasztól egészen késő őszig hódolhatnak szenvedélyüknek a térségben.

A Balaton déli partján sekélyebb a víz, ezért itt nyáron hamarabb felmelegszik. A déli part homokos partszakaszai miatt népszerű a gyerekekkel nyaraló családok körében. A déli partszakasz „fővárosa” Siófok. Ezt a partszakaszt elsősorban a szórakozás, a fürdőzés kedvelői és a nyüzsgő életet élők keresik és részesítik előnyben. A déli, 70 km-es partszakasz Balatonaligától Balatonszentgyörgyig húzódik. A déli part látványosságai között szerepel: Fonyód-mólóSiófok kikötő, Fonyód-Siposhegyi kilátó, Balatonfenyves-Kisvasút, Szántódpuszta, Zamárdi-Hősök kápolnája, Fonyód-Valkó Kilátó.

A Balaton északi partja pihenésre alkalmasabb, mivel sokkal csendesebb, mint a déli part. A vidék különösen gazdag műemlékekben, múzeumokban és természeti értékekben. A térséget a zamatos borok, a sűrű nádasok, erdők jellemzik. A vidék geológiai és történelmi értékekben is gazdag, számos templom és kolostor maradványai láthatók a hegyoldalakon, mezőkön. Badacsony, a nagy multú Tihany, a művészparadicsom Szigliget, a gyönyörű Káli-medence izgalmas programokat kínálnak a látogatóknak.

A „magyar tengernek” is nevezett Balaton arculatát az 1960-1970-es évek turizmusa formálta. A vitorlázás kedvelőit a Magyar Vitorlás Szövetség adatai szerint 74 kikötő, 23 hajóállomás és 17 csónakkikötő várja. A legnagyobb hajótársaság a tavon a Balatoni Hajózási Zrt., amely immár 168 éve szállítja a vendégeket a Balaton vizén. Tevékenysége elsősorban a turisztikai piacra koncentrálódik.

A Balaton akár kerékpárral is körbejárható, a kerékpárút 2002 óta áll a nagyközönség rendelkezésére 210 km hosszan. Rendkívül népszerűek a tó teljes partvidékét behálózó turistautak, amelyek fontos szerepet játszanak a térség turizmusában, hiszen tavasszal, ősszel vagy nyáron a fürdésre alkalmatlan időjárás esetén is elérhető programot kínálnak.

Jelentős szerepet tölt be a Balaton turizmusában a tó horgászturizmusa is. A Balaton térségében több kalandpark is található, a déli parton Zamárdiban, az északi parton Tihanyban, Gyenesdiáson és Balatonfűzfőn, amelyek elsősorban a kisgyermekes családok kedvelt szórakozási lehetőségei.

A strandolás a balatoni turizmus legfőbb vonzereje és formája. Az elmúlt évek fejlesztései jelentősen javították a strandok színvonalát és az elérhető szolgáltatások számát.

Magyarországon a bor készítésének és fogyasztásának régi hagyományai vannak. A balatoni borrégió jelentős szerepet tölt be a Magyarországon található 22 borvidék közül. A tó környékén hat történelmi borvidék található: Badacsonyi, Balatonfüred-Csopaki, Somlói, Dél-balatoni, Balatonmelléki és Zalai borvidék. Az ide látogatóknak lehetőségük nyílik megismerni az itt készült borokat, azok történetét illetve a borokhoz kapcsolódó egyéb programok és fesztiválok is színesíthetik a turisták programját.

A balatoni ízvilágról, történelmi útvonalakról és egyéb hasznos és érdekes információról a következő turisztikai kiadványokban olvashat:

ĺzek Veszprém megyéből

Történelmi útvonalak

Turisztikai ajánló