Véget ért a 47. Kékszalag

A 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj – Európa leghosszabb és legnépesebb tókerülő vitorlás regattája – 540 hajóból álló mezőnye csütörtökön 9 órakor rajtolt el Balatonfüreden, hogy megtegye a verseny légvonalban mintegy 155 kilométeres távját.

Mind a kánikula, mind pedig a gyenge szél igencsak próbára tette a verseny résztvevőit, ugyanis a szél a nap folyamán végig nagyon gyenge maradt, csak este 10 órakor lett kicsit élénkebb a légmozgás. A mezőny a verseny alatt a Balaton teljes hosszában széthúzódott. Péntek reggel 9 óráig csupán 90 hajó ért csak még célba.

Sokan feladták a küzdelmet, az induló 540 hajóból 48 óra alatt 432 tudott érvényesen célba futni. Péntek éjszaka sok versenyző szerencséjére érkezett egy északkeleti irányú frissülés, amely sok hajót egészen Badacsonyig repített. Ezzel a széllel végül sokan teljesíteni tudták a távot, ám napközben és éjszaka ismét gyengébb lett a szél, nehezítve a versenyzők dolgát.

A versenyt a svájci Safram csapat Ventilo M1 típusú katamaránja nyerte meg, melynek szkippere Rodolphe Gautier, kormányosa pedig Christophe Péclard volt. A hajó pénteken 2 óra 6 perckor futott be a célba, időeredménye 17 óra 6 perc 22 másodperc, ami azonban messze elmarad a 2014-ben elért 7 óra 13 perc 57 másodperces rekordtól.

Kékszalag - Safram

A verseny második helyezettje a Kékszalag aktuális időrekordját tartó Fifty-Fifty – kormányosa Józsa Márton – nevű 50 lábas magyar katamarán lett, amely a Safram után 15 perccel ért a balatonfüredi célba.

Kékszalag - Fifty-Fifty

Harmadik lett a tizenegyszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas, aki ezúttal egy Decision 35 típusú, Cellum névre keresztelt kéttestű hajóval vágott neki a versenynek. Hátránya az első hajóhoz képest 38 perc volt.

Kékszalag - Cellum

A legjobb egytestű hajó az egytestű rekordot tartó Raffica lett Király Zsolt kormányzásával, amely az utolsó pillanatig késhegyig menő küzdelmet folytatott a Principessával. Tizennyolc és fél óra idegőrlő gyengeszeles vitorlázás után a két „rohanógép” között a célban mindössze 15 másodperc különbséget regisztráltak.

2015-ben tehát a rekorddöntés a gyenge szél miatt elmaradt.

Az eredmények és a befutó hajók listája a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj honlapján, a kekszalag.hu-n olvasható.