Látogatás Balatonalmádiban

Az érdeklődők számára már ismert tény, hogy Gönczi György Úr Muzeális horgász, halász kiállítását szeretnénk közös összefogással megmenteni. Az előkészületi munkák elindultak, ennek okán látogattuk meg Gyuri bácsit, hogy felmérjük a kiállítás darabjainak állapotát.

Egy napsütötte kora tavaszi napon autóba ültünk, és a reggeli órákban elindultunk utunkra. Gyuri bácsi a kiállítás megszűnt helyén, a parkolóban várt minket. Szomorúan konstatáltuk, hogy a kiállítást jelző öreg csónak sincs már a helyén. Szívélyes bemutatkozás után, a helyi útfelújítások között kanyarogva, jutottunk el a gyűjtemény raktáraként szolgáló garázshoz.

Csapatunk várakozással teli izgalommal várta, hogy neki kezdhessen a munkának. A látvány elkeserítő volt; a gyűjtemény darabjai a szokásos háztartási lomok között voltak elhelyezve. Szerencsére a daraboknak semmi baja nem volt, inkább azért fájt a szívünk, hogy ezt az unikumnak számító gyűjteményt nem az eredeti pompájában láthatjuk.


Sorra kerültek elő az ismert és kevésbé ismert darabok, a rendezgetés közben Gyuri bácsi minden tárgyról tudott egy-egy érdekes információt, vagy anekdotát mondani. Ahogy haladtunk a munkával, Ő is egyre lelkesebben mesélt életéről, horgászatról, a gyűjtemény kialakulásáról.

Láttunk rengeteg orsót, kezdetektől napjainkig, sok esetben teljes fejlődéstörténet rajzolódott ki egy-egy ismert gyártó esetében. Horgászbotok között volt tőrpengés, bambusz, hatszög-alakú, orosz harci-jármű antennájából kialakított bot – csak hogy a legemlékezetesebbeket említsem. Rengeteg háló, jégtörő eszközök, horgászmagazinok, csalik, úszók és még számtalan más eszköz került elő.

Mivel Gyuri bácsi az ifjúság tanítását is fontosnak tartja, a balatoni élővilág számtalan szereplője is előbukkant a garázs mélyéről. Vidra, vöcsök, danka sirály, harcsák, pontyok, süllők és még sorolhatnám. Ekkor kérdeztünk rá, hogy a múzeumban élő halak sorsa hogyan alakult? „Sajnos, hely szűke miatt az akváriumok a Balatonalmádi Önkormányzat épületében lettek elhelyezve.” – meséli Gyuri bácsi.

Ahogy a tárgyak kezdtek elfogyni, egyre inkább összeszorult a szívünk. Egyértelmű, hogy nemcsak egy ritkaságnak számító kiállítás, hanem egy élet munkája van ebben a gyűjteményben. Miközben pakoltuk vissza a vitrinekbe az orsókat, csalikat, ugyanazt láttuk egymás szemében: egy igazán jó ügy érdekében cselekszünk.

Gyuri bácsitól a folytatásról beszélve búcsúztunk el, autóba ülve elmentünk megnézni a csónakokat jelenlegi helyükön. A szebb napokat látott ladikok méltatlan helyen, a part melletti fövenyen hevernek, mintha valaki ott felejtette volna őket.

Hazafele a segítő szándéktól felvillanyozva, egymás szavába vágva beszéltünk arról, hogyan tudunk segíteni, mi legyen a következő lépés.

Úgy gondoljuk közérdekű, hogy méltó helyen tudjuk megőrizni az utókornak ezt a különleges gyűjteményt. Ha Te is úgy gondolod, hogy segíteni szeretnél, csatlakozz gyűjtésünkhöz! Tartozz Te is azok közé, akik büszkén mesélhetik unokáiknak, hogyan sikerült megmentenie a múzeum gyűjteményét!