Aktív turizmus

Az Európa Kempingben (2016-tól Pelso Camping) sokszínű animációs program várja a vendégeket a főszezonban, napközben.

A nagy strandterületen ingyenesen használható csúszda (jún.22-aug.23. között nyitva), strandröplabda, streetball garantálja a szabadidő aktív eltöltését. Társalgó TV készülékkel áll a vendégek rendelkezésére (kivétel utószezon). Játszótér, focipálya, ping-pong ingyenesen vehető igénybe.

Térítés ellenében: kerékpár, vizibicikli , szörf, kajak, kenu kölcsönzése, teniszpálya bérlés, horgászati lehetőség, mini golf.

Kalandparkok

Kalandsziget Tihany – Erdei Kalandpark

A Kalandsziget Tihany kalandpark is, meg nem is. A kiemelt biztonsággal, a fák speciális hangvizsgálatával és franciaországi építési tapasztalatokkal létrehozott pályákon kihívást és kalandot, míg a fák tövében, Tihany természetvédelmi környezetében nyugalmat és pihenést is találnak kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek.
A kalandparktól 30 méterre található Tihany-Gödrös szabad strandja is, amely kellemes felüdülést nyújt a kalandozás után. A Tihanyi-félsziget nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló természeti adottságú terület. A Kalandsziget célja, hogy a természettel együttműködve, a fák és a természet folyamatos gondozása mellett, igazi kikapcsolódást tudjanak biztosítani minden kedves látogatónak.

erdei kalandpark

Brázay Kalandpart, Balatonfüred

A hét minden napján 9-től az esti óráig várják a kedves vendégeket. Nagyobb társaságok, csoportok jelentkezését is várják.

brazay-kalandpart

Balatoni Élménypark

73-as főút mellett, a Nosztori Autóspihenőnél (Veszprém-Csopak között).
Kikapcsolódás az egész család részére, melyhez szórakozást kínáló kalandparkkal állnak a vendégek rendelkezésére.
Ha az aktív kikapcsolódás híve, kipróbálhatja erejét és bátorságát kalandparkban. Nyitva: 9 órától sötétedésig

Balatoni Élménypark

BalatoniBob Szabadidőpark

A Balaton északi partján, Balatonfűzfőn, csodás természeti környezetben található BalatoniBob Szabadidőpark egész napos, élményt kínál a gyerekes család vagy a baráti társaság minden tagjának.

BalatoniBob

Kerékpározás

Az aktív turizmus szerelmeseinek számos élményt kínál a Balatoni Bringaút és a háttértelepülések is könnyedén elérhetők kerékpárral. Pattanjon fel kétkerekűjére és fedezze fel a környék kincseit családjával, barátaival!

A Balatoni Bringakörút számos élménnyel várja a Balaton és az aktív kikapcsolódás szerelmeseit! A Balaton Riviérán is áthaladó, az egész Balatont körülölelő mintegy 210 km hosszú útvonal részben kerékpárutakon, részben kisebb forgalmú mellékutakon vezet. A Bringaútról letérve könnyedén elérhetők a térség látnivalói, borospincéi. Túra közben felfrissülhetnek Alsóörs és Csopak strandjain vagy megtölthetik kulacsaikat csopaki savanyúvízzel.

balatoni bringakörút

A Balatont teljes egészében körbe kerékpározhatjuk (210km), mely egy életre szóló élmény. Részben kerékpár úton, részben kerékpáros táblával jelölt kis forgalmú utakon haladhatunk.

Balatonfüredről Budapest irányába indulva költői szépségű falvakon áthaladva (Csopak, Alsóörs) Balatonalmádiba érünk, ahol jól kiépített kerékpárút vezet az almádi szőlőhegyen és Szentkirályszabadján keresztül Veszprémbe. Ez a túra a Veszprémi-fennsík nevezetes településeit érinti. A várost visszafele a régi kisvasút nyomvonalán hagyjuk el. Balatonalmádi határában a felsőörsi úton érhetjük el a római korban is használt utat.

Balatonfüredről Keszthely felé indulva hamar Tihanyhoz érünk. A félszigeten csodálatos természeti és építészeti látnivalók között egy kellemes rövid túrát tehetünk. Továbbhaladva utunkon megismerkedünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park különleges természeti látnivalóival, a Káli-medencével, valamint Badacsonnyal, Szigligettel és Keszthellyel. A tó környéke a nagyobb kihívásokat kedvelő turisták részére végtelen túralehetőséget biztosít.

Az alsóörsi Európa Kemping (2016-tól Pelso Camping) a Balatoni Bringakör Bizonyítvány pecsételő helye.

Balatoni Bringakörút

Balatoni kerékpárút térkép

Balaton Bringa

Kerékpárkölcsönzés

Bringaörs

Kiváló minőségű túra, és városi kerékpárok nagy választékban.

Hajtó János – Szállásközvetítő Iroda, Alsóörs
A 71-es sz. főút és a Szent István u. kereszteződésében (a Buszmegálló mellett).

Lovaglás

lovaglás

A lovak szerelmesei számos élménnyel gazdagodhatnak Alsóörs környékén. Akár kezdő, akár gyakorlott lovasról legyen szó egy vérbeli huszártól sajátíthatja el a lovaglás fortélyait, illetve tökéletesítheti technikáját. Igény esetén huszárbemutató keretében kaphatnak betekintést a lovas életbe.

Sándor Huszár Lovas Klub

Lovasoktatás, vadászlovaglás, csillagtúrázás, gyermektáborozás, erdei iskola. Hétvégeken lovas napközi. Hagyományőrző alkotótábor (agyag, zománc, olaj).

Gátréti Lovarda, Alsóörs

  • Lovagoltatás
  • Lovasoktatás
  • Tereplovaglás
  • Pónilovaglás

Csopaki Lovas Klub SE

A sportegyesület 2000 óta működik. Tevékenységi köre: lovaglás, túralovaglás, sétakocsi, lovasoktatás

Csikós Lovasudvar

Magyarország nem hiába a lovak és lovasok országa.
Valóságos élményt nyújt a lovaglás ebben a csodálatos országban.
A dombos és igen változatos környék ideális teret nyújt a tereplovagláshoz. A lovas útvonalak a hagyományos bortermeléssel foglalkozó vidékeken át vezetnek, amelyet a balatoni panoráma tesz még feledhetetlenebbé. A lovasok szőlőhegyek és öreg borospincék mellett lovagolnak (egy kis pihenőre borkóstolóval egybekötve mindig adódik lehetöség!), és sűrű lomberdőkön keresztül lovagolnak, amelyek nyáron kellemes árnyékot nyújtanak. Természetesen adódnak nyílt, szabad mezõk is, amelyek hosszabb vágtázásra csalogatnak.

Vörösberényi Lovas Egyesület – Balatonalmádi (Szentesi Farm)

-lovagoltatás
-túrák
-kocsizás
-esküvői hintózás

Patent Lovas Oktatási Központ (Flicorp Kft.)

A Patent Lovas Oktatási Központ, Balatonfüredtől 4 km-re, Veszprémtől 22 km-re Balatonszőlős határában, közel 5 hektáron valósult meg.

Lovarda elsősorban a lovas parasportot és a terápiás foglalkozásokat helyezi előtérbe.
Célja, hogy a fogyatékossággal élő és az egészséges embereket közelebb hozzák egymáshoz a lovak és a lovaglás szeretete révén, ezzel is elősegítve a társadalomba való beilleszkedésüket.

Kilátó

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

Alsóörsön a református templomtól keleti irányba egy lépcsőn felsétálva a temető fölött található a Somlyó-hegyi fakilátó. A Bakony és a Balaton minden szépségét megcsodálhatják az ide látogatók. Április 29-én valóra vált az álom, új kilátó épült, minden tekintetben sokszorosan felülmúlva elődét.

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

Megközelítés: A templomtól DNy-i irányban levezető lépcsőn lesétálva, a burkolt úton jobbra fordulva, az Alsóörs táblát elhagyva, kb. 50-60 méter megtétele után jobbra egy erdei utat találunk. Ezen az úton 15-20 perc alatt kényelmesen elérhető a Somlyó-hegyi kilátó. Útközben asztaloknál, padoknál lehet megpihenni, és innen kell balra a kilátó felé felkapaszkodni.

Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

A Csere hegyen magasodó kilátóból páratlan kilátás nyílik a környező településekre, sőt tiszta időben a déli partot is megcsodálhatják a magasból.

Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

A kilátó elődje 1935-ben épült Padányi Gulyás Jenő tervei alapján. A kilátó permi vörös homokkőből épült és a „Balaton-felvidék első kőből épített kilátója” címet is büszkén viselheti. A kilátót 2001-ben felújították, ekkor nyerte el mai, 11,5 méter magas formáját.
Alsóörsről az Endrődi Sándor utcáról a kék turistajelzést követve érhető el a kilátó.

Endrődi Sándor kilátó, Csopak Csákány-hegy

A fából készült építmény erkélyéről páratlan kilátás nyílik a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére.

Endrődi Sándor kilátó, Csopak

Az Endrődi Sándor kilátóhoz a Csopakról induló, majd az erdőben folytatódó kék jelzésű túraútvonal vezet. A kilátó mellett pihenőpadok találhatók, így egy kellemes piknikre is megpihenhetnek túra közben.

Jókai kilátó, Balatonfüred

A Lóczy-barlangtól jelzett turistaút (zöld háromszög) vezet fel a Tamás-hegyen (317 m) álló, fából épített 3 emeletes Jókai-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, Balatonfüredre és a Tihanyi-félsziget irányába. A Jókai hőséről elnevezett Aranyember útján ülőpadok teszik még kellemesebbé és kényelmesebbé a sétát. A tanösvény hat táblán mutatja be a környék földtanát, növény- és állatvilágát.

Jókai kilátó, Balatonfüred

Balaton Felvidéki Nemzeti Park által kínált program lehetőségek

Salföldi major

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékkel. A Nemzeti Park Igazgatóság a falu határában alakította ki a Majort, ahol őshonos magyar háziállatfajtákat, (rackajuhot, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat) és lovakat mutat be.

Salföldi major

Bakonybél – Pannon Csillagda

Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő centrumának (800 m2) főbb elemei a csillagászattörténeti és úrkutatás történeti kiállítás, planetarium és távcsőpark.

Pannon Csillagda

Tapolcai Tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang.

Egy titokzatos, város alatti csónakázás során gyönyörködhetünk a felújított Tapolcai-tavasbarlang fényeiben.

tapolcai tavasbarlang

A Tapolcai-Tavasbarlang Látogatóközpont prospektusa itt elérhető.

Kotsy-vízimalom

A műemlék jellegű épület helyén már a török időkben is vízimalom állt, amelyet a Zerna-patak vize hajtott.
A malom a 20. században került Kotsy Nándor tulajdonába, korábban Major János-féle vízimalomnak nevezték. 2004 óta a gyönyörűen felújított épületben működő malomipari gépekkel, a molnárok munkáját, életét bemutató tárgyakkal, dokumentumokkal ismerkedhet az érdeklődő. A bemutatóhelyen játszótér, piknikező hely, kiadványbolt várja a látogatókat. A vízimalomtól elindulva érdemes felkeresni a falu és a környék további nevezetességeit (sztupa, Tátika vára, Rezi vár, Bazalt utca, vindornyaszőlősi Vidra tanösvény).

Kotsy-vízimalom

Bivalyrezervátum

A kápolnapusztai Bivalyrezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja.

A rezervátumban a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottunk ki játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal, ahonnan távcsőből kémlelheti a tájat a látogató. A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására.

Bivalyrezervátum, Kápolnapuszta

Morzsa kutya, a Bivalyrezervátum barátságos házőrzője, mint egy kedves „idegenvezető”, szívesen vezeti körbe a vendégeket a bemutatóhelyen.

Csodabogyós-barlang

A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát.

Szúrós csodabogyó

Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

 A Balaton Felvidéki Nemzeti Park további látogatóhelyei és tanösvényei