Környékbeli látnivalók, turisztikai helyek

Kirándulásra csábít Alsóörs és környéke! A környék számtalan látnivalóval, programmal, turisztikai hellyel várja a ide látogatókat.

Látnivalók:

Levendula Ház – A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját.

Levendula ház

A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblemvillatikus kultúráját, a levendulatermesztést. Interaktív kiállítás, teázó, ajándékbolt és élménykert várja a látogatókat a Belső-tó partján.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park – Kalandra fel a Balaton-felvidéken!

Kisfaludy GalériaKisfaludy Galéria – A Balaton-part Ékköve projekt keretén belül 2006-ban befejeződött a fürdőtelep felújítása, az épületek, a park és a volt mozi átépítése. A moziból a képzőművészet otthona lett.  Az épület mellett található Kisfaludy Színpad tavasztól őszig változatos programokkal várja az érdeklődőket.

Lóczy barlangLóczy-barlang – A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékony réteges mészkőfalak jellemzik.

Villa Romana Baláca – Veszprém és a Balaton vonzáskörzetében, Nemesvámos és Villa Romana BalacaVeszprémfajsz között található a Dunántúl eddig ismert legnagyobb római kori villagazdasága (villa rustica), Baláca. A kedvező földrajzi környezet így a források közelsége, a klíma elősegítette a gazdálkodó, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó földbirtokközpontok kialakulását. A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság által működtetett romkert látogatható területe közel két hektár.

Tihanyi Bencés Apátsági Templom – A Tihany jelképének számító Szent Ányos bencés apátsági templom a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb emléke.

Tihanyi Bencés Apátsági Templom

Az I. András által 1055-ben alapított monostor, a Szűz Mária és Szent Ányos püspök tiszteletére emelt templom altemploma az egyetlen, Árpád-kori épségben fennmaradt királyi temetkezőhely. A Tihanyi Apátság Alapítólevele a magyar nyelv első írásos emléke. A barokk stílusú templom kolostorában megtekinthető a Bencés Apátsági Múzeum.

Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum – A Tihanyi Apátság múzeuma az I. András által 1055-ben alapított monostor közel 1000 éves történelmi múltját mutatja be. Állandó kiállításai: IV. Károly emlékszoba, a barokk kori templom, I. András király sírja.

Pele körút – A tanösvény a hivatali órákban szabadon látogatható! A 30 perces sétához szakvezetés igényelhető. Lakókörnyezetünk zsugorodó zöld foltjaiban már csak az emberhez alkalmazkodó élővilág szereplői maradhatnak fenn. Az interaktív, játékos tansétán elsősorban a környezetünkben észlelhető, nyomot hagyó állatvilág bemutatására törekszenek.

Pele-körút

Tihanyi Babamúzeum – A Tihanyi Babamúzeum gazdag babagyűjteménye változatos módon mutat be régi korabeli darabokat, eredeti ruhákba öltöztetve, korabeli játékokkal és különféle kiegészítőkkel. Láthatóak eredeti berendezéssel lakrészek is.

Tihanyi Babamúzeum

Magyar Királyok Panoptikuma és Kalózmúzeum – A Magyar Királyok Panoptikuma rövid betekintést nyújt Magyarország történelmébe. A panoptikumban Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok, de megtalálható még IV. Károly is. Az élményt a korabeli enteriőrök, a világítás és az audió tárlatvezetés teszik teljessé. Sir Francis Drake-től Anne Bonney-n keresztül a hírhedt Feketeszakállig több híres kalóz élethű viaszfigurája, korabeli enteriőrökkel, fegyverekkel, régi pénzérmékkel, zászlókkal (látható a Jolly Roger is).

Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark – A Veszprémi Állatkert 1958-ban nyitott, nevét Kittenberger Kálmánról a híres Afrika kutatóról kapta. Leginkább Európa jellemző állatait nézhetjük végig, de egzotikus állatokat is találunk.

Veszprémi Állatkert2007-ben alakították ki hazánk legnagyobb Afrika-kifutóját – közel 1 hektáros területen -, melyben zebrákat, gnúkat, antilopokat és szélesszájú orrszarvút is láthatunk. Megtekinthetjük a Madárházat vagy a Gulya-dombon az Európában is egyedülálló Csimpánzvilágot, mely nagy sikernek örvend.

Koloska Völgy – Balatonfüredi gyalogtúra (Balatonfüred – Koloska-völgy – Recsek-hegy – Balatonfüred -14,5 km.)

Veszprémi Szent György kápolnaA Szent György kápolna a szomszédos Szent Mihály székesegyház építésekor (1000 körül) már állott.

Veszprémi Szent György Kápolna

 

Veszprém Dubniczay PalotaAz 1751-ben barokk stílusban épült emeletes ház az építtetőjéről, Dubniczay kanonokról kapta nevét. Ma is a várnegyed egyik legszebb épülete. A palotát története során többször átépítették, így mai állapota több építési periódus nyomát őrzi.

Dubniczay-palota, Veszprém

Veszprém Szent Mihály SzékesegyházA neoromán stílusú Székesegyház Veszprém legmeghatározóbb épülete.

Szent Mihály Székesegyház - Veszprém

Későbbi oklevelek rendszeresen Magyarország legrégibb székesegyházának nevezik. Nevét Mihály arkangyalról kapta, amit azzal magyaráznak, hogy Veszprém lakosságát csak kemény harcok árán lehetett áttéríteni a katolikus hitre.

Veszprém Érseki palotaA Vár legjelentősebb épülete ez a barokk palota. 1765-1776 között épült Fellner Jakab tervei szerint. A nagytermében és kápolnájában lévő barokk falképek J. Cymbal alkotásai. A püspöki – 1993 óta érseki – palota a magyar barokk építészet egyik remeke.

Érseki palota - Veszprém

Fellner ide is a rá jellemző U alakú épületet tervezett; erre inspirálta az is, hogy szűk tér állt a rendelkezésére. A készülő palotába beépítették az itt lévő régi épületek maradványait, ekkor tűntek el a régi királyi palota maradék romjai is. Könyvtára 60 000 kötetet számlál.

Margit romok, Templom- és kolostorromA Szent Katalin Domonkos Apácakolostor romjai, amiket a köznyelv csak Margit-romoknak nevez, Veszprém Dózsaváros nevű városrészében, a Séd partján lévő Margit téren találhatók. Ha letekintünk a veszprémi vár magasából, jól láthatjuk a vár alatti völgyben a domonkos apácakolostor romjait.

Balatonudvardi kőszívek – A balatonudvardi temetőben látható titokzatos szív alakú sírkövek eredetéről a tudomány nem sokat tud mondani, de a néphagyomány szerint egy szerelmi háromszög történetéhez fűződik létrejöttük, amelynek szereplői egy halászleány Veronka, egy szép szál kőfaragó legény és a Balaton.

Balatonudvardi kőszivekA helyi monda szerint a kőfaragó legény szerelmét elragadta a Balaton, aki a halott lány iránt érzett soha el nem múló szerelmét öntötte szív alakú kövekbe.